De beplanting maakt de tuin. Daarom is het zo belangrijk dat de plantenkeuze wordt afgestemd op de plek, en die is overal anders. Zo spelen factoren alsgrondsoort, vochtgehalte en licht een belangrijke rol bij de keuze van planten voor de tuin. Onder de schaduw van bestaande bomen heeft het bijvoorbeeld niet zo veel zin om zonminnende planten te gebruiken maar kun je beter kijken welke planten van nature goed op schaduwrijke plekken gedijen. Of op hele droge zandgrond wordt het ook lastig om bijvoorbeeld je hortensia’s in leven te houden. Hiervoor moeten dan kostbare irrigatiesystemen worden aangelegd om de planten ‘kunstmatig’ in leven te houden. Bij het maken van een beplantingsplan let ik op de natuurlijke groeiplaats van de plantensoorten. Komt dit overeen met de groeiplaats in uw tuin, dan is een soort geschikt.

Plantencombinaties
Een beplantingsplan wordt op maat gemaakt. Ik werk niet met een standaard combinatie die ik op meerdere plekken toepas. De plek waar de planten moeten komen wordt geanalyseerd en de wensen van u als tuineigenaar worden grondig doorgenomen. De juiste planten op de juiste plek is het uitgangspunt, maar het geheel moet er natuurlijk ook (het grootste gedeelte van het jaar) aantrekkelijk uitzien. Bij het combineren van planten let ik hoofdzakelijk op blad- en bloemstructuren en iets minder op kleur. Planten bloeien relatief gezien maar een korte periode tijdens het groeiseizoen waardoor ik het veel belangrijker vind dat er het gehele groeiseizoen (maar ook tijdens de winter) een sterke structuur staat met verschillende bladvormen, hoogtes, bloemvormen en ook kleuren.