Beplanting

Voor mij als hovenier is de beplanting het leukste en meest uitdagende onderdeel van de tuin. Het blijft telkens een verassing om een jaar na de aanleg te zien hoe de beplanting er in een tuin bij staat: welke planten doen het heel goed, welke wat minder en welke hebben zich uitgezaaid; hoe verhouden de planten zich tot elkaar en klopt het geheel? Deze dynamiek binnen een beplanting maakt dat je je blijft verwonderen en steeds nieuwe dingen ontdekt.

De beplanting maakt de tuin. Daarom is het zo belangrijk dat de plantenkeuze wordt afgestemd op de plek, en die is overal anders. Zo spelen factoren als grondsoort, vochtgehalte en licht een belangrijke rol bij de keuze van planten voor de tuin. Onder de schaduw van bestaande bomen heeft het bijvoorbeeld niet zo veel zin om zonminnende planten te gebruiken maar kun je beter kijken naar welke planten van nature op schaduwrijke plekken gedijen. Of op hele droge zandgrond wordt het ook lastig om bijvoorbeeld je water slurpende hortensia’s in leven te houden. Hiervoor moeten kostbare irrigatiesystemen worden aangelegd om de planten ‘kunstmatig’ in leven te houden.

Diversiteit

Ik pas in een beplantingsplan daarom plantsoorten toe die het goed doen binnen de omstandigheden in een tuin. We kunnen deze omstandigheden echter ook enigszins beïnvloeden tijdens de aanleg.

Door het aanleggen van bijvoorbeeld een vijver of een stapelmuurtje ontstaan verschillende microklimaten (een stukje tuin waarbinnen andere groeifactoren een rol spelen dan in de rest van de tuin). Denk hierbij bijvoorbeeld aan de natte oever bij een vijver of aan een droge, kalkrijke plek bij een stapelmuurtje. Door deze ‘microklimaten’ kunnen we planten toepassen met een specifieke voorkeur voor een bepaalde groeiplek waardoor je tuin gevarieerder en rijker wordt.

"De juiste planten op de juiste plek is het uitgangspunt en het geheel moet er natuurlijk ook aantrekkelijk uitzien."