buiten is het groen

Beplantingsplan

natuurrijke tuinen

Beplantingsplan

We maken beplantingsplannen voor kleine particuliere tuinen maar ook voor grotere (openbare) ruimtes. We behouden graag de bestaande beplanting die op uw plek tot zijn recht komt. Het nieuwe beplantingsplan passen we daarop aan.

Onze specialiteit ligt bij vaste plantencombinaties die belangrijk zijn voor (wilde)bijen, vlinders en andere (nuttige) insecten.

De werkwijze
De beplanting maakt de tuin. Daarom is het zo belangrijk dat de plantenkeuze wordt afgestemd op de plek, en die is overal anders. Zo spelen factoren als grondsoort, vochtgehalte en licht een belangrijke rol bij de keuze van planten voor de tuin. Onder de schaduw van bestaande bomen heeft het bijvoorbeeld niet zo veel zin om zon-minnende planten te gebruiken maar kun je beter kijken welke planten van nature goed op schaduwrijke plekken gedijen. Of op hele droge zandgrond wordt het ook lastig om bijvoorbeeld je hortensia’s in leven te houden. Hiervoor moeten dan kostbare irrigatiesystemen worden aangelegd om de planten ‘kunstmatig’ in leven te houden. Bij het maken van een beplantingsplan letten we op de natuurlijke groeiplaats van de plantensoorten. Komt dit overeen met de groeiplaats in uw tuin, dan is een soort geschikt.

Plantencombinaties
Een beplantingsplan wordt op maat gemaakt. We werken niet met een standaard combinatie dat op meerdere plekken toegepast wordt. De plek waar de planten moeten komen wordt geanalyseerd en de wensen van u als tuineigenaar worden doorgenomen. De juiste plant op de juiste plek is het uitgangspunt, maar het geheel moet een natuurlijke (het grootste gedeelte van het jaar) uitstraling hebben. Bij het combineren van planten letten we hoofdzakelijk op blad- en bloemstructuren en iets minder op kleur. Planten bloeien relatief gezien maar een korte periode tijdens het groeiseizoen waardoor het veel belangrijker is dat er het gehele groeiseizoen (maar ook tijdens de winter) een sterke structuur staat met verschillende bladvormen, hoogtes, bloemvormen en kleuren.