buiten is het groen

Visie & werkwijze

natuurrijke tuinen

Visie & werkwijze

De naam ‘Buiten is het Groen’ heb ik ontleent aan het gelijknamige boek van beeldend kunstenaar, plantenkenner en tuinier Henk Gerritsen . Samen met zijn partner Anton Schlepers heeft Henk Gerritsen de nog altijd bestaande Priona tuinen in Schuinesloot aangelegd. De liefde van Henk voor wilde planten is goed terug te zien in de Priona tuinen.

Links: Het boek ‘Buiten is het groen’ geschreven door Henk Gerritsen
Rechts: Plantvakken in de Prionatuinen waar spontaniteit de regel is.

Beplanting
Buiten is het Groen is een boek dat me een rijke manier van tuinieren heeft laten zien waar er ruimte is voor spontaniteit en de tuinier minder de controle heeft maar eerder de regie. Die spontaniteit is iets wat ik meer en meer in de tuinen die ik maak terug wil laten komen. Wel is het belangrijk dat er een duidelijke structuur in de tuin aanwezig is waarbinnen de beplanting wat dynamischer mag zijn. Er mag ruimte zijn voor planten om zich, binnen bepaalde grenzen, uit te zaaien zodat de tuin er niet elk jaar exact hetzelfde uitziet maar het een verrassing blijft waar in de tuin bepaalde plantsoorten opkomen.

Leven in de tuin
In mijn beplantingsplannen maak ik graag een combinatie van inheemse plantensoorten en de zogeheten exoten (planten uit andere delen van de wereld), zolang het geheel bij elkaar past en een natuurlijke uitstraling heeft. Het voordeel van het gebruik van inheemse plantensoorten is dat er bijvoorbeeld meer wilde bijen, vlinders en andere nuttige insectensoorten van afhankelijk zijn, die op hun beurt bijvoorbeeld weer vogels aantrekken. Zelfs midden in de stad kun je met een gevarieerde beplanting je eigen ‘natuurgebiedje’ creĆ«ren. Een tuin vol met leven is een tuin waar je het meeste plezier uithaalt..

Het plantmateriaal dat ik gebruik komt zoveel mogelijk van biologische plantenkwekers die geen gebruik maken van pesticiden en kunstmest.

Materiaalgebruik
In de tuinen die ik ontwerp en maak, gebruik ik naast beplanting ook zogenoemde ‘dode materialen’ zoals hout en steen. Waar mogelijk is het voor mij een uitdaging om bestaand materiaal op een passende en wellicht andere manier opnieuw te gebruiken in de tuin. Waar dat niet mogelijk is maak ik gebruik van natuurlijke materialen die van (relatief) dichtbij worden verkregen. Zo gebruik ik alleen Europees (hard)hout als Eiken, Tamme kastanje, Robinia en Douglas. Voor verhardingen maak ik graag gebruik van (hergebruikte) gebakken straatstenen, betonproducten en/of halfverhardingen die relatief van dichtbij worden verkregen. Daarnaast gebruiken we o.a. wilgentenen en oude (metsel)stenen als bouwmateriaal.

Links: Robinia rondhout is gebruikt als dakrand en watergoot. Robinia is een houtsoort dat lang mee gaat en door zijn grillige vorm een natuurlijke uitstraling heeft.
Rechts: Schutting gemaakt van een combinatie van Douglas schaaldelen en Eiken staanders.